Ne obustavlja se postupak protiv Garsona

MADRID, 31. januara 2012. (Beta-AFP) - Vrhovni sud Španije odbacio je u utorak zahtev za obustavljanjem postupka protiv sudije Baltazara Garsona koji je optužen da je istragom o nestalima u vreme Frankove diktature prekršio Zakon o amnestiji.

Argumenti tužilaštva i odbrane koji su zatražili obustavljanje postupka protiv Garsona, nisu dovoljni da bi postupak bio obustavljen, rekao je sudija na početku sudjenja.

Tužbu protiv Garsona podnela su dva udruženja ekstremne desnice, optužujući ga da je prekršio Zakon o amnestiji usvojen u oktobru 1977, dve godine nakon smrti Fransiska Franka. Taj zakon je imao za cilj da obavije tišinom mračne godine Španskog gradjanskog rata (1936-39) i period diktature (1939-1975).

Na početku sudjenja, Garsonov advokat kao i tužilac zatražili su obustavljanje postupka.

Branilac Gonzalo Martines Fresneda optužio je istražnog sudiju za pristrasnost prema organizacijama koje su podnele tužbu.

Sudiji Garsonu koji se proslavio istragama o kršenju ljudskih prava širom sveta, u slučaju da bude osudjen, preti kazna zabrane bavljenja profesijom i do 20 godina čime bi tom 56-godišnjem sudiji bila okončana karijera.

Pogledajte još