Novine u osnivanju i registraciji preduzeća

BEOGRAD, 31. januara 2012. (Beta) - Privredna društva i preduzetnici su obavezni da registraciju usklade s novim Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (APR), čija primena počinje u sredu, podsetila je u utorak zamenica registratora u APR-u Ružica Mačukat.

"Najznačajnije novine odnose se na kapital privrednih društava i organe upravljanja", rekla je Mačukatova agenciji Beta.

Kako je objasnila, kapital će ubuduće biti iskazivan u dinarima, ali privredna društva po tom osnovu neće imati nikakvu obavezu dostavljanja nove dokumentacije, a moći će da ulože prigovor na podatke koje objavi APR.

Minimalni novčani kapital za društva sa ograničenom odgovornošću od srede će biti 100 dinara, a za akcionarsko društvo tri miliona dinara.

Novina koja se odnosi na organe upravljanja jeste ta što zakon dozvoljava jednodomi i dvodomi sitem upravljanja. U jednodomom postoji skupština privrednog društva i direktor, a u dvodomom je još i nadzorni organ.

Rok za registraciju promena organa upravljanja je 15. jul, a izmene osnivačkih akata ne moraju da budu overene.

Od srede će APR, kako je rekla Mačukatova, primenjivati novi postupak registracije, tako da će odluka registratora biti objavljena na sajtu Agencije www.apr.gov.rs istovremeno sa donošenjem.

Pogledajte još