Madjarski Uj sinhaz u Novom Sadu

NOVI SAD, 31. januara 2012. (Beta) - Madjarsko pozorište Uj sinhaz z Budimpešte odigraće u utorak uveče u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu predstavu "Šuma" Ostrovskog, u režiji Egona Savina.

Reditelj Egon Savin rekao je na konferenciji za novinare da je zadivljen ansamblom Uj sinhaza i da je to jedno od najznačajnijih madjarskih pozorišta u kome rade najveći madjarski reditelji, iako se o njemu poslednjih meseci govori samo u kontekstu problema i nasilne smene rukovodstva.

"Profesionalizam u ovom pozorištu je na visokom nivou, uslovi za rad su sjajni i ovo gostovanje je za mene bila svojevrsna 'specijalizacija' na kojoj sam naučio šta je to disciplina, tehnička opremljenost i ljubav prema poslu", rekao je Savin.

Glumac Šandor Gašpar, koji igra Nesrećkovića, rekao je da se Savin razlikuje od madjarskih reditelja po tome što predstave zamišlja u ekspresivnom maniru, te da je društvena situacija u Madjarskoj sada već dostigla ekspresivnost predstave "Šuma".

"Rečenice koje izgovaramo na bini sada imaju jače značenje, jer je situacija svakog dana sve dramatičnija, glumci štrajkuju gladju za svoje plate, pozorišta se zatvaraju. Ova predstava je u Madjarskoj sve aktuelnija", rekao je Gašpar.

Predstavnica Uj sinhaza Ildiko Bala je na pitanje o smeni rukovodstva u ovom pozorištu rekla da je situacija veoma teška i da zaposleni ne znaju "šta ih čeka sutra, za dva dana ili u narednih 10 dana".

Pogledajte još