Sirija i Libija nisu za poredjenje

UJEDINJENE NACIJE, 1. februar 2012. (Beta) - Arapska liga pozvala je u sredu UN da se trgnu i suoče sa kako je rečeno, "mašinom za ubijanje" sirijskog režima, medjutim, Rusija glavni saveznik Damaska, uporno se protivi nacrtu rezolucije, strahujući da bi to otvorilo put vojnoj intervenciji u Siriji.

Savet bezbednosti UN od noći izmedju utorka i srede razmatra predlog rezolucije sastavljen po uzoru na plan izlaska iz krize koji je pre nedelju dana objavila Arapska liga.

Zasedanju Saveta bezbednosti UN o Siriji koje je počelo sinoć prisustvuju i američka državna sekretarka Hilari Klinton i britanski i francuski ministri spoljnih poslova Vilijam Hejg i Alen Žipe.

"Neke članice Saveta bezbednosti su zabrinute da postoji rizik od nove Libije, ali to je loše poredjenje", rekla je Klintonova, koja je, kako se saznaje, bezuspešno pokušavala uoči početka zasedanja da telefonom dobije svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova na turneji u Australiji.

"Sirija nije Libija", potvrdio je šef francuske diplomatije. "Ništa ali baš ništa u nacrtu rezolucije ne može da bude interpretirano kao dozvola za primenu sile. Nemamo nikakvu nameru da spolja namećemo bilo kakav politički režim", rekao je Žipe.

Pogledajte još