Misija MMF u četvrtak stiže u Beograd

BEOGRAD, 1. februara 2012. (Beta) - Misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak dolazi u Beograd zbog razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije o budžetu za 2012. godinu, rečeno je Beti u kancelariji MMF u Beogradu.

MMF je 20. januara saopštio da je odložio ocenu prve revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom sa obrazloženjem da su državne garancije i planirane pozajmice u republičkom budžetu za ovu godinu premašile dogovorenu cifru.

Aranžmanom iz predostrožnosti MMF je Srbiji odobrio kredit od 1,1 milijarde evra, uz uslov da budžetski deficit u 2012. ne premaši 4,25 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a javni dug 45 odsto BDP.

Planirani budžetski prihodi obračunati su na osnovu procene da će privredni rast u Srbiji u 2012. biti 1,5 odsto, ali zbog pogoršanja prognoza svetske ekonomije moguće je da će misija MMF-a ponovo razmatrati tu procenu.

Predstavnici Vlade Srbije očekuju da će u razgovorima sa delegacijom MMF-a biti razjašnjene sporne garancije i planirane pozajmice budžeta, kako bi prva revizija aranžmana iz predostrožnosti dobila pozitivnu ocenu.

Pogledajte još