Porodice žrtava svedoče pred sudom

MADRID, 1. februara 2012. (Beta-AFP/AP) - Porodice žrtava Frankove diktature počele su u sredu prvi put pred španskim pravosudjem da svedoče o tim zločinima u postupku protiv sudije Baltazara Garsona, optuženog da je otvaranjem istrage o nestalima za vreme diktature prekršio Zakon o amnestiji.

Sedam sudija Vrhovnog suda Španije koji će odlučiti da li će sudija Garson biti ili ne osudjen za kršenje tog zakona, saslušaće do 8. februara 21 svedoka.

Prvi svedok koji se u sredu pojavio pred sudom, bila je 81-godišnja Marija Martin koja traga za posmrtnim ostacima svoje majke, streljane 1936. godine.

"Bacili su je u zatvor i u noći 21. (septembra 1936) izveli su je da bi je odveli pred sud, ali su je usput ubili, oni su ubili 27 muškaraca i tri žene", posvedočila je ova starica.

Njen otac nije prestao da traži posmrtne ostatke supruge sve do smrti 1977. godine. On je, medjutim, morao da poštuje zakon ćutanja, rekla je Marija Martin i dodala da je njenom ocu prećeno svaki put kad bi pokušao da preuzme ženino telo.

Drugi svedok, 75-ogodišnja Pino Sosa sa Kanarskih ostrva rekla je da su snage Franka odvele njenog oca sa grupom muškaraca. "Tukli su ih. Držali su ih kao zatvorenike i svašta su im radili", ispričala je Sosa i dodala da su Frankove snage čak ukrale hleb i so iz njene kuće.

Pogledajte još