Preminula poljska pesnikinja i nobelovka Vislava Šimborska

VARSSAVA, 2. februara 2012. (Beta) - Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1996. godine, poljska pesnikinja Vislava Šimborska umrla je u 89. godini.

Njen lični sekretar Mihael Rusinek rekao je u sredu da je pesnikinja, koja je živela u Krakovu, preminula "mirno, u snu".

U obrazloženju dodele nagrade 1996. godine, Nobelov komitet je Šimborsku nazvao Mocartom poezije, ženom koja je spojila eleganciju jezika sa "žestinom Betovena".

Šimborska, koja je važila za "veliku damu" poljske poezije, rodjena je 1923. godine u oblasti Poznanja, a studirala je u Krakovu gde je i provela veći deo života.

Kritičari su ocenjivali da njena poezija oličava savršeno jedinstvo dubokog etičkog i fizolofskog stava i lirski poetski izraz.

Objavila je desetak zbirki poezije od kojih su dve bile prevedene i u Jugoslaviji, "Ljudi na mostu" (1989) i "Kraj i početak", 1996. godine. Uz to, Šimborska je prevodila i francusku srednjevekovnu peoziju, a objavila je i dve zbirke književnih kritika.

Šimborska je bila četvrti dobitnik Nobelove nagrade iz Poljske - pre nje to priznanje su dobili Henrik Sjenkijevič (1905), Vladislav Stanislav Rejmont (1924) i Česlav Miloš (1980).

Pogledajte još