Dežer očekuje kandidaturu za Srbiju

BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) - Dežer je na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini Srbije rekao da je Srbija na dobrom putu po pitanju regionalne politike ali da treba još da radi i pripremi se za novu fazu, kada dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kada Srbija dobije status kandidata, otvoriće se novi fondovi i moći će da koristi sredstva za poljoprivrednu i socijalnu inkluziju, što su prioriteti Evropske unije", rekao je Dežer.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da uredi sistem revizije i poboljša upravljanje finansijskim sredstvima, a da su dodatni izazovi bolja koordinacija izmedju ministarstava i podsticaj lokalnih aktera da rade na pripremi projekata.

Dežer je ocenio i da Srbija ima dobar nacionalni plan za regionalni razvoj i strateški pristup, što su, kako je rekao, osnovni zahtevi Evropske unije, kada dodeljuje svoja sredstva. On je, medjutim, ocenio i da je u Srbiji sve koncentrisano u Beogradu i većim gradovima, kao i da su investicije koncentrisane oko Koridora 10, što je neophodno promeniti.

Pogledajte još