Juliju Timošenko maltretiraju u zatvoru

VAŠINGTON, 2. febraura 2012. (Beta-AFP) - Jevgenija Kar, ćerka bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, izjavila je pred Kongresom SAD da njenu majku maltretiraju u zatvoru, i pozvala američke vlasti da izvrše pritisak na Kijev kako bi ona bila puštena na slobodu.

"Julija Timošenko je nelegalno zatvorena, i u zatvoru je maltretiraju i ponižavaju", rekla je Karova obraćajući se američkim senatorima.

Ćerka Timošenkove je kazala da je njena majka bila podvrgnuta torturi nespavanja i zastrašivanja, čiji je cilj da se ona potpuno psihički slomi.

Bivša premijerka Ukrajine je u oktobru prošle godine osudjena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Jevgenija Kar (31) je u januaru bila u Berlinu, Kopenhagenu, Parizu i Strazburu, gde je od zapadnih zemalja tražila da pojačaju pritisak na predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča kako bi Timošenkova bila puštena na slobodu.

Ona je rekla da ukrajinski predsednik pokušava da natera Timošenkovu da napiše pismo u kojem će javno zamoliti za oproštaj i priznati odgovornost za sve što joj se stavlja na teret. "To se nikada neće desiti", rekla je Jevgenija Kar američkim senatorima.

Pogledajte još