Muzički dinar umanjen tri puta, zanatlijama ukinut

Nakon velikog pritiska javnosti, Vlada Srbije je danas promenila odredbe Zakona o plaćanju tzv "muzičog dinara" kojim su se naplaćivala autorska prava za emitovanje muzičkog sadržaja.

Muzički dinar će biti ukinut zanatlijama koji u svojim radionicama koriste radio, tranzistor ili neki drugi uređaj za slušanje muzike (frizeri, obućari, automehaničari, kozmetički saloni, itd.), kao i uvoznicima i proizvođačima računara i multifunkcionalnih uređaja s obzirom da se ti uređaji prvenstveno ne koriste za slušanje muzike.

Usvajanjem ovih izmena zakona, naknada za muzički dinar biće tri puta niža, odnosno maksimalan iznos tarife na mesečnom nivou za lokale površine do 50 kvadrata neće biti veći od 1/12 minimalne zarade u Republici Srbiji (bez poreza i doprinosa), dok će za lokale preko 50 kvadrata maksimalni iznos biti 1/9 minimalne zarade.

Naknada koju plaćaju uvoznici i proizvođači muzičkih uređaja, diskova, video traka, USB fleš drajvova i DVD/BluRej uređaja je smanjena sa 3 na 0,3 odsto nabavne cene i taj iznos je maksimalana naknada za sve organizacije koje imaju prava na naplatu istog.

Pogledajte još