Diktatore sankcionisati na vreme

BRISEL, 2. februara 2012. (Beta-AFP) - Evropski parlament pozvao je u četvrtak Evropsku uniju da oštrije sankcioniše lidere autoritarnih režima dok su još na vlasti, zamrzavanjem pokretne i nepokretne imovine i sprečavanjem njihove dece da studiraju u Evropi.

Evropski poslanici su u rezoluciji zatražili od EU da "autoritarnim liderima i njihovim saradnicima uskrati pravo da poseduju imovinu" na teritoriji Unije i da ih spreči da "šalju članove porodice u zemlje EU na studije". EP takodje traži da se tim liderima zabrani izdavanje viza i onemogući poslovanje unutar Unije.

Prema autoru rezolucije, britanskom liberalu Grejamu Votsonu, EU mora da poruči diktatorima da im "neće pomagati u pranju u zlu stečenog bogatstva".

Navodeći kao primere bivše lidere Libije i Tunisa Moamera Gadafija i Zinea Ben Alija kojima je EU zamrzla imovinu tek kad su svrgnuti sa vlasti ili neposredno pre toga, Votson smatra da je to trebalo učiniti mnogo ranije.

Ova rezolucija koja nije obavezujuća, ne precizira kriterijume za odredjivanje "autoritarnih lidera". Neki od tih lidera poput beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka ili predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea već su na udaru sankcija EU.

Pogledajte još