Do 2013. obnova izgorelog kompleksa Hilandara

BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) - Direktor Hilandarske zadužbine Milivoj Randjić izjavio je u četvrtak da bi do 2013. godine trebalo da bude obnovljena polovina izgorelog kompleksa manastira Hilandar.

Randjić je na predstavljanju knjige "Manastir Hilandar" iz edicije "Nemanjićki manastiri", rekao da je u planu da do kraja godine bude obnovljen Veliki konak i da zgrada pristaništa bude preuredjena u vinariju.

On je dodao da će za 2013. godinu biti ostavljeni završni radovi i podsetio da je obnova manastirskog kompleksa počela dve godine posle požara 2004. i da se od 2010. radovi finansiraju isključivo iz prihoda donatora.

Za obnovu manastira Hilandar godišnje je potrebno oko 1,5 miliona evra, a prema predvidjanjima za taj poduhvat biće potrebno deset godina, rekao je Randjić.

Istoričarka umetnosti Anika Skovran rekla je da je manastir Hilandar veliko svedočanstvo o kulturi srpskog naroda koji je imao sreću da od Vizantije nasledi najlepse tragove antičke kulture.

Sabrat manastira Hilandar jeromonah Dositej rekao je da je objavljivanje knjige o Hilandaru smeo poduhvat, jer zahteva veliko poznavanje riznice i duhovnog života manastira.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da objavljivanje knjige o Hilandaru ima za cilj obnovu duhovnosti naroda i tog manastira kao korena srpskog duhovnog i nacionalnog bića, kao i otklanjanje posledica požara.

Monografija "Manastir Hilandar" osma je knjiga iz edicije "Nemanjićki manastiri", u kojoj bi još trebalo da budu predstavljeni Mileševa i Sopoćani. Knjigu je objavila Izdavačko-informativna ustanova Svetigora.

Pogledajte još