Masovni protest u Kairu zbog masakra posle utakmice Port Saidu

Kairo, 2. februara 2012. - U noćašnjim demonstracijama u Kairu ima skoro 400 povređenih u sukobima policije i demonstranata. Nezapamćeno nasilje posle fudbalske utakmice na stadionu u Port Saidu izazvalo je ogorčenje svetske javnosti, a u Egiptu se sve više krivica pripisuje vojnim snagama koje "drže" zemlju.

Navijači su posle utakmice dva egipatska tima ubijani mačetama i noževima, a snage obezbeđenja gotovo da nisu ni reagovale, niti ih je bilo dovoljno da ovo spreče.

(old_image)

Pokret mladih "6. april", egipatski otpor, direktno optužuje vojnu vlast za nasilje.

Besna masa ljudi opkolila je večeras trg Tahrir u Kairu i zgradu egipatske državne televizije.

Demonstranti, od kojih su mnogi navijači "El Alija", koristili su metalne prepreke i vozila, kako bi zatvorili trg. Mnogi smatraju da je policija nesposobna ili da je aktivno provocirala nerede.

U noćašnjim demonstracijama u Kairu ima skoro 400 povređenih u sukobima policije i demonstranata, navodi egipatsko ministarstvo zdravlja. Policija je na demonstrante bacala suzavac.

Navijači "El Alija" učestvovali su u prošlogodišnjim protestima, naročito u sukobima sa policijom. Spekuliše se da su bezbednosne snage imale interes da se naudi navijačima "El Alija".

Svedoci tvrde da je atmosfera na utakmici bila napeta tokom celog meča, jer su navijači "El Alija" razvukli uvredljiv transparent za pristalice domaćeg tima Masrija.

Grupa Muslimanska braća, odnosno njena Partija slobode i pravde, koja je posle nedavnih izbora postala najveća stranka u Egiptu, optužila je za nasilje "nevidljivu ruku" odnosno pristalice bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

"Događaji u Port Saidu su planirani i predstavljaju poruku ostataka bivšeg režima", izjavio je poslanik Muslimanske braće Esam el Erijan.

Erijan je rekao da su vojska i policija saučesniici u nasilju, optuživši ih da time pokušavaju da pokažu da njihova široka ovlašćenja u vlasti moraju biti sačuvana.

Prema naredbi javnog tužioca, šef bezbednosti i gradonačelnik Port Saida, trebalo bi da budu ispitani, kao i 52 osobe koje su uhapšene u neredima.

Na današnjoj sednici vlade proglašena je trodnevna nacionalna žalost i smenjen je Esam Samak, šef službe bezbednosti u Port Saidu, zato što nije sprečio izbijanje krvavog sukoba navijača.

Hiljade građana na glavnoj železničkoj stanici u Kairu dočekali su sinoć povređene sa fudbalske utakmice.

(old_image)

Pogledaj kako je to sinoć izgledalo na stadionu u Port Saidu

Pogledajte još