Protivraketni štit u Poljskoj

VARŠAVA, 15. avgust 2008. (FoNet) - Poljska je u četvrtak uveče potpisala sporazum sa SAD kojim je dogovoreno da deo kontroverznog američkog protivraketnog sistema bude postavljen na njenoj teritoriji.

SAD tvrde da će taj sistem zaštiti i Ameriku i Evropu od balističkih napada iz, kako ih opisuje, "otpadničkih zemalja na Bliskom istoku".

Rusija, međutim, tvrdi da će štit u istočnoevropskim zemljama samo započeti novu trku u naoružanju.

Posle 18 meseci dugih i povremeno mukotrpnih pregovora, sporazum je potpisan u Varšavi.

To je na poljskoj televiziji objavio predsednik Donald Tusk, koji je rekao je da je Vašington pristao na najvažniji zahtev Poljske - da u zamenu za postavljanje deset raketa u bivšoj vojnoj bazi na obali Baltičkog mora Amerikanci potpomognu modernizaciju poljskih oružanih snaga, i uz prateći kontingent svojih vojnika postave protivraketni sistem Patriot i ojačaju poljsku protivvazdušnu odbranu.

Sporazum će sigurno naljutiti Ruse, koji tvrde da protivraketni štit može da bude upotrebljen i protiv njih.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov je već otkazao planiranu posetu Poljskoj, koja je ovim pokazala da za najveću pretnju po sopstvenu bezbednost smatra Rusiju - a ne Iran, kao što je to slučaj sa Amerikancima.

Poljska kaže da je posle sukoba u Gruziji, Vašington "konačno prihvatio njen način razmišljanja".

Amerikanci, pak, tvrde da sporazum nema veze sa krizom u Gruziji i da njihov sistem nije uperen protiv Rusije iako iako, kažu analitičari, Vašingtonu jeste stalo da posle najnovijih događaja pošalje signal svojim saveznicima da je spreman da ustane u njihovu odbranu, prenosi BBC u programu na srpskom jeziku.

Pogledajte još