Vanredno stanje u 16 opština u Srbiji

BEOGRAD - Vanredno stanje je proglašeno sinoć u opštinama Svrljig i Ražanj kod Niša, sneg pada uglavnom u svim krajevima Srbije, javljaju elektronski mediji.

Sneg koji u Beogradu pada satima stvorio je probleme i gužve u saobraćaju, otežao kretanje pešacima, kao i vozilima Hitne pomoći, a ekipe Zimske službe "Beograd puta" rade punim kapacitetom na raščišćavanju glavnih saobraćajnica.

U Despotovcu je jutros dogovoreno da škole ne rade do 10. februara, a đaci, takođe, ne pohađaju nastavu ni u okolini Ljubovije, Krupnja.

U Crnoj Travi struju nema 50 domaćinstava.

Na Fruškoj Gori kod Iriškog Venca jutros od četiri sata zabranjen je saobraćaj za šlepere i kamione, a u Zaječaru prema skijalištu "Crni Vrh" i hotelu put je neprohodan i zatvoren zbog snega za saobraćaj.

Tokom jučerašnjeg dana obavljeno više od 30 akcija spasavanja ili zbrinjavanja, ali tokom protekle noći nije bilo novih slučajeva smrzavanja ljudi.


SAVETI ZA HLADNE DANE

Osobama koje su izložene niskim temperaturama preporučuje se često uzimanje toplih napitaka, slojevito oblačenje i sklanjanje sa direktnog uticaja hladnoće kako bi se izbegle tragične posledice, rekao je spasilac Crvenog krsta Srbije Branislav Ćurčin za agenciju Beta.

Ćurčin, koji je evropski prvak u pružanju prve pomoći, preporučio je starijima da ne napuštaju sami domove i da bez velike potrebe ne odlaze sa toplih mesta.
Dodao je da, u pojedinim situacijama, osobe koje su izložene niskim temperaturama, moraju da se zagreju vežbama.

Vežbanje može biti i čišćenje snega
(old_image)

"Ukoliko su ljudi napolju kada se temperatura tela spusti na oko 36 stepeni poželjne su fizičke vežbe zbog povećanja telesne temperature, ali treba gledati da se čovek ne znoji i ne gubi tečnost", naveo je on.

"Ako temeperatura pada na 35 stepeni telo ulazi u hipotermiju i tada osoba gubi razum, nije svesna postupaka, takve osobe moramo hitno skloniti u zatvoren prosor i grejati se toplim napicima uz što manju fizičku aktivnost", rekao je spasilac agenciji Beta.

U tim slučajevima, preporučljivo je da se osoba ne kreće, već da se prebaci na toplije mesto i umota u što više ćebadi.

Pogledajte još