Facebook ćemo ubuduće plaćati?

Nakon što je osnivač najveće svetske Internet društvene mreže Facebook Mark Cukerberg najavio njen izlazak na berzu, mnogi ugledni analitičari su pokrenuli niz pitanja koja se tiču posledica takvog poslovnog poteza.

Centralno pitanje budućeg razvoja Facebook-a je da li će se njegovo korišćenje naplaćivati. S obzirom da će deonice ove kompanije biti prodate, rukovodstvo će morati da se prilagođava i udovoljava deoničarima koji će, prirodno, želeti što više da zarade od svoje investicije.

Analitičar Foad Fadagi je u izjavi za australijske medije rekao da će invastitori i deoničari, imajući u vidu da se od prodaje deonica predviđa zarada od pet milijardi dolara, nesumnjivo uticati na promenu načina na koji trenutno koristimo ovu društvenu mrežu: "Oglašavanje na Facebooku će biti mnogo sadržajnije i agresivnije. Marketing i svi sadržaji i usluge vezane za oglašavanje će se naglo razviti jer će investitori i deoničari želeti da zarade što više novca od Facebook-a."

(old_image)

Fadagi dalje kaže: "Facebook mora da se pobrine da svojim korisnicima pruža usluge koje im je im ugodno da koriste, ali će morati ozbiljno da balansiraju između želja svojih korisnika i želja investitora koji samo žele da zarade što više novca".

Prodaja Facebook-ovih deonica će biti najveća prodaja deonica neke internet kompanije u istoriji. Ova društvena mreža trenutno broji 845 miliona članova, od kojih su nešto više od 50 odsto svakodnevni korisnici. Samo prošle godine je Facebook mesečno zarađivao oko 27 miliona dolara tj, svaki od aktivnih korisnika, odnosno svi mi ponaosob im donosimo 5,10 dolara mesečno.

Ukoliko se korišćenje Facebooka zaista bude naplaćivalo kad ga Cukerberg delom proda deoničarima, da li ćete i dalje biti redovni na Fejsu?

Pogledajte još