Sud u Hagu potvrdio imunitet Nemačke

MSP je naveo da je Vrhovni sud Italije prekršio suverenitet Nemačke 2008. godine zato što je presudio da jedan itialijanski civil ima pravo na odštetu zbog deportacije u Nemačku 1944. godine.

Sudije su navele da je tom sudskom odlukom narušen imunitet Nemačke od gonjenja pred nacionalnim sudovima što je priznato medjunarodnim pravom.

"Delovanje italijanskih sudova u negiranju imuniteta Nemačke ... predstavlja kršenje obaveza Italije prema Nemačkoj", rekao je predsednik MSP Hisaši Ovada.

Vrhovni sud Italije doneo je odluku 2008. da Luidji Ferini ima pravo na odštetu zbog deportacije u Nemačku 1944. gde je radio kao prinudni radnik u fabrici oružja.

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele pozdravio je današnju odluku, ocenjujući da ona potvrdjuje nemačko vidjenje imuniteta. "Razjašnjenje nije samo u interesu Nemačke već i u interesu medjunarodne zajednice. Ono je dobro i služi svima", kazao je Vestervele.

Nemačka je platila desetine miljardi dolara u ratnim odštetama prema različitim medjunarodnim i bilateralnim sporazumima posle Drugog svetskog rata.

HAG, 3. februara 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još