Velike hladnoće blokirale Evropu

Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u Amsterdamu i Londonu.

Ledenim vremenom su naročito pogodjene centralna i istočna Evropa, u kojima su niske temperature dostigle višedecenijski rekord - do čak minus 38 stepeni, koliko je izmereno u Ukrajini u kojoj su se prošle nedelje najmanje 122 osobe smrzle, većinom beskućnici.

U Poljskoj su temperature dostigle minus 27 stepeni, što je izazvalo smrzavanje 45 osoba. U Rumuniji je broj onih koji su život izgubili zbog izuzetno niskih temperatura dostigao 28.

U Srbiji su vanredne situacije proglašene u 32 opštine, a zbog zime je umrlo devet osoba, dok se jedno lice vodi kao nestalo.

Hladnoća je odnela danak i u BiH, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Francuskoj, Austriji i Grčkoj, prema izveštajima agencije Frans pres.

Italijanska prestonica Rim suočava se sa najvišim snežnim pokrivačem u više od 25 godina, što je izazvalo saobraćajni haos u gradu. U Veneciji su se čak zaledili neki od kanala.

Ruski gasni gigant Gasprom upozorio je da nije u stanju da odgovori na evropske potreba za tim energentom, jer se i sam bori sa problemima koje izaziva izuzetno hladno vreme.

LONDON, 5. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još