Cvetković očekuje dogovor sa MMF-om

"Vlada Srbije u davanju budžetskih garancija nije premašila dogovoreni okvir", rekao je Cvetković gostujući na televizija Prva.

On je objasnio da je u budžetu za 2012. godinu izdato više programskih garancija od prvobitno dogovorenih, ali zbog toga što je neizvesno koji programi će biti finansirani.

Zvanični razgovori predstavnika vlasti u Srbiji i misije MMF-a počinju sutra, a, kako je najavljeno, glavne teme će biti planirane budžetske garancije i zaduženja države u 2012. godini.

Cvetković je rekao da Vlada Srbije još nema konačno rešenje za nacionalnu avio kompaniju Jat ervejz, ali da čini sve kako bi ona postala profitabilna.

Posle dva neuspešna pokušaja prodaje Jata staretškom partneru Vlada sada, kako je istakao Cvetković, ne traži strateškog partnera koji se bavi istom delatnošću kao i Jat, već investitora koji će postaviti profesionalni menadžment u tu avio komapaniju.

On je potvrdio da se vode pregovori sa srpskim privrednicima o ulaganju u aviokompaniju, ali je naglasio da niko od njih neće biti prisiljen da to učini niti će za svoj ulog dobiti bilo kakve povlastice od države.

Premijer je istakao da se ne pregovara sa "konkretnim ljudima" već o opciji da Srbija zadrži nacionalnu aviokompaniju.

"Ako ta opcija ne bude uspešna moraćemo da donesemo teško rešenje za Jat", rekao je Cevtković i dodao da preveliki interes javnosti za pregovore sa potencijalnim investitorima može da bude štetan.

Govoreći o pregovorima sa potencijalnim strateškim investitorima za kupovinu smederevske železare, koju je Vlada Srbije 31. janura otkupila od američkog Ju es stila za jedan dolar, Cvetković je rekao da će u tom postupku država iskoristiti politički uticaj.

On je naglasio da preuzimanje železare ne znači promenu ekonomske politike Vlade Srbije, već da je to bilo povoljnije od dva loša rešenja, odnosno da bi najgore za državu, privredu i zaposlene u železari bilo da je ona otišla u stečaj.

BEOGRAD, 5. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još