Proglašena vanredna situacija u Srbiji!

U Srbiji će danas veoma hladno, oblačno i tmurno, mestimično magla, a ponegde je provejavanje snega, uglavnom u planinskim predelima. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, minimalna temperatura od -18 do -12, u Timočkoj Krajini i na jugoistoku do -8, a najviša dnevna od -10 do -5 stepeni.

"Zaposleni koji mogu da stignu do svojih radnih mesta trebalo bi da se pojave na poslu i u slučaju proglašenja vanredne situacije", izjavila je danas direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt.

"Rad u zatvorenom prostoru se može obavljati, naravno, u zavisnosti da li se može doći do radnog mesta", kazala je Božić-Trefalt agenciji "Beta" i dodala da nije moguće izdati naredbu o prestanku obavljanja svih poslova.

Ministar prosvete Žarko Obradović ponovio je danas na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije preporuku svim lokalnim samoupravama da škole ne rade od 6. do 10. febrauara.

"U škole neće ići 900.000 đaka, 120.000 zaposlenih, a ukoliko uključimo i studente taj broj je daleko veći"
, rekao je Obradović, podsetivši da je preporuku izdao još u petak i da ju je većina opština ispoštovala. Ministar je ponovo preporučio i fakultetima da odlože ispite, a ukoliko to nije moguće grupišu u jednom danu.

Kako su istakli članovi Republičkog štaba, vanredna situacija bi trajala narednih sedam do 10 dana, imajući u vidu da se u Srbiji i dalje očekuju obilne snežne padavine, praćene veoma niskom temperaturom. Vanredna situacija podrazumeva angažovanje svih resursa, mobilisanje mehanizacije i ljudstva u opštinama u kojima je najkritičnije i za pomoć najugroženijem stanovništvu.

Na sednici Republičkog štaba rečeno je da je napravljem spisak svih firmi - javnih i privatnih čija će mehanizacija biti upotrebljena, a lokalni krizni štabovi biće u stalnoj koordinaciji sa republičkim, kao i da će biti uvedena dežurstva.

Odluka stupa na snagu odmah!

Izvor: Blic.rs

Pogledajte još