Lutke Simpsonovih zabranjene u Iranu

TEHERAN, 6. februara 2012. (Beta-AP) - Iranska državna agencija zabranila je prodaju lutaka po uzoru na likove iz crtane serije "Simpsonovi", piše u ponedeljak tamošnja štampa.

Zabrana lutaka Simpsonovih je najnovija mera radi smanjenja uticaja zapadne kulture, navodi list Šarg i dodaje, da je, s druge strane, prodaja Supermena i Spajdermena dozvoljena jer ti junaci "pomažu potlačenima". Mohamed Hosein Fardžo iz Instituta za intelektualni razvoj dece i mladih, objasnio je da Iran ne želi da promoviše tu seriju prodajom igračaka. Iako nije naveo u čemu je problem sa junacima "Simpsonovih", Fardžo je istakao je da su sve lutke na kojima su nagoveštene genitalije zabranjene, što je slučaj i sa lutkama odraslih osoba. Isto važi i za lutke sa snimljenim glasovima zapadnih muzičara kao i kuhinjske komplete za igranje koji sadrže čaše za alkoholna pića.

Lutke Spajdermena i Supermena smeju da se prodaju jer ti junaci "pomažu potlačenima i imaju pozitivan stav", kazao je on. Agencija koja je zabranila "Simpsonove" je 1996. zabranila i Barbiku proglasivši je "Trojanskim konjem". Prema saopštenju policije, u januaru su zatvorene brojne radnje koje su prodavale Barbike i tada je zaplenjena velika količina tih lutaka. Od islamske revolucije 1979. kojom je zbačena prozapadna monarhija, Iran se opire uticaju zapadnjačke kulture.

Pogledajte još