Srbija ubrzano ide ka grčkom scenariju

BEOGRAD, 6. februara 2012. (Beta) - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Djogović ocenio je u ponedeljakda će Srbija u ovoj godini nastaviti da se ubrzano zadužuje i da bi u 2013. mogla da dodje u poziciju u kojoj se nalazi Grčka.

"Srbija se galopirajuće približava igranju grčkog sirtakija na otvorenom prostoru", rekao je on na konferenciji za novinare.

Prema rečima Djogovića, kakav god bio dogovor sa Medjunarodnim monetarnim fondom "zaista je tešsko očekivati zaustavljanje trenda galopirajućeg zaduživanja" i istakao da se može očekivati prelazak Srbije u visoko zadužene zemlje.

Vlada će, kako je precizirao, morati da pokrije postojeći budžetski deficit za ovu godinu i da vrati kredite iz prethodnih godina, a sada će morati da se zaduži i da finasira poslovanje nekadašnjeg Sartida, koji ima gubitke.

Prema rečima Djogovića, aranžman sa MMF ima pozitivan psihološki efekat zato što govori da ta medjunarodna institicija i dalje stoji iza Vlade Srbije i da predstavlja garanta ekonomske stabilnosti.

Pogledajte još