Hiljade Evropljana i dalje zarobljene u snegu

BRISEL/BEOGRAD, 6. februara 2012. (Beta) - Hiljade Evropljana i u ponedeljak su zarobljene i pokušavaju da prokrče puteve od obilnog snega koji je pao tokom jednonedeljnog ledenog talasa i u kojem su umrle stotine ljudi, većinom beskućnika.

Temperatura je pala na minus 36 stepeni Celzijusa u Ukrajini, u kojoj je od zime stradao najveći broj ljudi.

Poljska policija je saopštila da su od početka ledenog talasa u Poljskoj od smrzavanja umrle 62 osobe. U toj zemlji temperatura se noću spušta do minus 30 stepeni.

U BiH se helikopterima evakuišu bolesne osobe i dostavlja se hrana hiljadama ljudi blokiranih snegom.

U Republici Srpskoj zabeležena je prva žrtva hladnoće, starica iz sela Baraći, udaljenog tridesetak kilometara od Mrkonjić Grada, koju su u subotu promrzlu ispred njene porodične kuće pronašle komšije.

Hladnoća je odnela i treću žrtvu u Hrvatskoj, a sneg je tamo ponovo počeo da pada u većem delu zemlje. Šibensko-kninska policija saopštila je da je u mestu Boraja ispred porodične kuće sinoć pronadjen mrtav 50-godišnji meštanin koji je najverovatnije umro usled hladnoće.

U Nemačkoj je do sada zbog oštre zime umrlo osam osoba, a širom zemlje su za vikend zabeležene najniže temerature od 1986. godine. U Berlinu se prošle noći, na temperaturi od minus 23 stepena, jedan beskućnik ugušio kada je u napuštenoj baraki pokušavao da upali vatru.

U hladnom talasu u Italiji stradalo je 16 ljudi.

Pogledajte još