Ban: Neslaganje oko rezolucije nije dozvola Siriji da ubija

UJEDINJENE NACIJE, 7. februara 2012. (Beta-AP) - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je eskalaciju nasilja u Siriji kao "zaprepašćujuću" i vladi u Damasku poručio da neslaganje u Savetu bezbednosti po pitanju rezolucije kojom bi bilo osudjeno krvoproliće u njenoj zemlji nije dozvola za eksalaciju napada.

Ban je sve veći broj mrtvih, posebno u gradu Homsu koji je na meti stalne artiljerijske paljbe vladinih snaga, nazvao "totalno neprihvatljivim", rekao je njegov portparol Martin Nesirski.

Šef UN je izrazio žaljenje što su sirijske vlasti nastavile da ignorišu apele za prestanak nasilja protiv civila i pozvao "sve kojih se to tiče u Siriji" i u medjunarodnoj zajednici da udvostruče napore u pokušaju da zaustave nasilje.

Ban i predsednik Generalne skupštine UN izdali su neobično oštra saopštenja povodom nasilja u Siriji pošto su Rusija i Kina u subotu blokirale, ulažući pravo veta, usvajanje rezolucije kojom se sirijski predsednik Bašar Asad poziva da napusti vlast, ocenjuje agencija AP.

Predsednik Generalne skupštine Nasir Abdulaziz Al-Naser ponovio je hitne pozive UN, Arapske lige i medjunarodne zajednice sirijskim vlastima da odmah prestanu da ubijaju sopstveni narod i obustave kršenja ljudskih prava.

Pogledajte još