Rekordna potrošnja struje

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Beta) - Elektroprivreda Srbije saopštila je u utorak da je potrošnja struje u zemlji rekordna i da je zbog toga uvezeno 14,04 miliona kilovat-sati struje, što predstavlja 10 odsto potrošnje, bez Kosova i Metohije.

U saopštenju se navodi da je u poslednjih nekoliko dana, zbog veoma niskih temperatura, potrošnja električne energije u Srbiji sve veća, pa je tako u ponedeljak "dostignut apsolutni rekord od 162 miliona kilovat-sati, dok je na području bez Kosova i Metohije zabeležena potrošnja od 140,2 miliona kilovat-sati".

"Pored svih napora da se održi stabilnost snabdevanja, usled prognoza da će se rekordno niske temperature zadržati i u narednom periodu, Elektroprivreda Srbije apeluje na gradjane da racionalno troše električnu energiju", navodi se u saopštenju.

U EPS-u ističu da dosadašnje mere koje se primenjuju sa ciljem smanjenja potrošnje energenata nisu dale konkretne rezultate.

"Svi raspoloživi proizvodni kapaciteti su na mreži, ali zbog neizvesnosti dužine trajanja ledenog talasa nije moguće dati nikakve garancije. Ono što se čini i što se može garantovati jeste to da se ulažu maksimalni i vanredni napori kako bi se što duže održalo uredno snabdevanje električnom energijom", kazao pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehniči sistem Zoran Manasijević.

Pogledajte još