Vanredna situacija je za ljude a ukidanje grejanja na -15 je...?

Ni "vanredna situacija" kojom je država reagovala na bes kojim se nebo svom ledenom silinom sručilo na ovaj narod i državu, nije odobrovoljila "Jugoimport SDPR" da bude human prema onima koji od ove kompanije u "meteorološkom" smislu zavise. Iako svi znaju da je za naredne dane najavljena temperatura od -25 C.

Pitanje je kako bi se ovaj povlašćeni i od države opunomoćeni trgovac oružjem, prema svojim "stanarima" ponašao da je kojim slučajem umesto vanredne situacije zavedeno - vanredno stanje?

Čak i ako pesimizam uopšte ne pristoji ovom mediju, koji svoje čitaoce, gledaoce i slušaoce, nastoji da zabavi i informiše o lepšim stranama naše stvarnosti, ostaje pitanje gde prestaje granica između eventualnih, pravn(ičk)ih sporenja, ili, čak, samo nedoumica, i moralnog zakona. Onog zakona koji (nad) svima nama, poput zvezdanog neba, određuje šta je ljudsko a šta neljudsko, šta dobro a šta loše, šta solidarnost, a šta bizarna zadrtost i gramzivost.

To što "Jugoimport SDPR", jedno javno, dakle državno (skoro pa narodno) preduzeće, može da jednim migom ili nekim drugim zvaničnijim gestom da Beogradskim elektranama, drugom javnom, dakle državnom (takođe skoro pa narodnom) preduzeću, nalog da našoj maloj firmi i njenim promrzlim radnicima pusti malo grejanja, A NEĆE, sve zajedno nas zaglavljuje u zoni sumraka iz koje kao da nema ljudskog izlaza.

U vreme dok se čelnici Jugoimporta, slučajno vlasnici "nekretnine" u centru Beograda, mršte i pri samom pogledu na hladne ledene prizore na svojim televizorima, na poslednjim spratovima njihove "nekretnine", smrzavaju se zaposleni u Trident Media Grupi, odnosno portala Nadlanu.com i Radija 3.

Novinari ovih redakcija pitaju se da li je ono što im se događa deo uobičajene Jugoimportove poslovne politike i poslovnog morala ili nečija dijagnoza.

Već hiljadama godina, otkad je takozvane civilizacije, u nekim situacijama čija se ekstremnost podrazumeva, prekidaju se i ratovi između arhineprijatelja, a ne samo obične nedoumice ili razmirice.

Šta to, onda, koja logika, koje pravo, koji interes, koji moralni zakon danas tera moćne ljude iz Jugoimporta da ne reaguju na uljudne molbe ljudi iz portala Nadlanu.com i Radija 3? Jer mi - novinari, čak i na minus 15 stepeni imamo važnijih i lepših poslova od slanja depeša vlasnicima nekretnine u kojoj radimo!

Na koje bi se svoje pravo i moral u Jugoimportu pozvali da se na poslednjim spratovima njihove zaleđene nekretnine desi neki neželjeni "slučaj"? A mogli su u svako doba na primer, da kažu Beogradskim elektranama samo: U redu je, pustite im grejanje, a kasnije ćemo da vidimo u čemu je problem.

A možda problema zapravo i nema.

Pogledajte još