Umro Bil Hincman, prvi filmski zombi

BEOGRAD, 7. februara 2012. (Beta) - Glumac Bil Hincman (Bill Hinzman), koji se pojavio kao zombi u prvim minutima crno-belog klasika "Noć živih mrtvaca" Džordža Romera (George A. Romero), preminuo je u 75. godini, rekla je njegova kćer.

Kako je Hajdi Hincman rekla agenciji Rojters, a prenose drugi svetski mediji, Hincman je umro od raka u svojoj kući u Darlingtonu u američkoj državi Pensilvanija, gde je Romero 1968. godine snimio svoj znameniti prvenac koji je proglašen u SAD za delo od kulturnog, istorijskog i estetskog značaja.

"Noć živih mrtvaca" je prvi film sa zombijima u danas uobičajenom shvatanju te reči, a Hincman, koji u uvodnim scenama napada brata i sestru koji su došli da polože cveće na majčin grob, postao je slavan kao prvi moderni filmski zombi.

Pre "Noći", zombiji su bili deo zapadnoafričkog i potom haićanskog foklora - mrtvaci koji se vudu vradžbinama vraćaju u život i pod kontrolom su onih koji su ih prizvali. U toj formi, rani Holivud ih je eksploatisao u filmovima kao što je "Beli zombi" Viktora Halperina (Victor Halperin) iz 1936. godine.

Sa pojavom "Noći", zombiji su postali mrtvi ljudi koje nepoznata sila vraća u život, a koji tumaraju zemljom vodjeni samo jednom željom - da se najedu ljudskog mesa. Kao takvi su postali deo popularne kulture a Majkl Džekson ih je koristio u spotu za pesmu "Triler" (Thriller).

Bil Hincman je u niskobudžetnoj "Noći" bio pomoćnik kamermana, ali je odabran za uvodnog zombija "zato što je bio dovoljno mator, dovoljno mršav, i još je imao staro odelo", rekao je producent filma Rus Strajner, takodje i tumač lika kojem je Hincmanov zombi prvi došao glave.

Pogledajte još