Češka ne želi da bude nuklearna sila

PRAG, 8. februara 2012. (Beta) - Češka je odustala od ambicioznog plana da se uvrsti medju evropske sile u nuklearnoj energetici sa 18 novih reaktora do 2060. godine, i Ministarstvo industrije i trgovine je odlučilo je da će dve postojeće nuklearke - Dukovani i Temelin - biti dovoljne.

"Nije ekonomski realno da proizvodimo čak 80 odsto energije iz atoma. Ne bismo imali ni gde da izgradimo nove elektrane", izjavio je u sredu za Hospodaržske novini ministar industrije i trgovine Martin Kuba.

Ministarstvo je zato u novoj koncepciji razvoja energetike koju će u finalnoj verziji podneti vladi u junu predložilo da se samo izgrade još dva nova bloka nuklearne elektrane Temelin a rad prve češke nuklearke Dukovani produži do 2035. godine.

Megalomanski plan izgradnje čak 18 reaktora bio je "čedo" Kubinog prethodnika na čelu ministarstva, Martina Kocoureka, koji je prošle jeseni podneo ostavku kada je izbilo na videlo da je u brakorazvodnoj parnici utajio pred suprugom 640.000 evra i sklonio ih na račun svoje majke.

Pogledajte još