Radno vreme jednog princa

KOPENHAGEN, 8. februara 2012. (Beta) - Novinar danske državne televizije DR Kjeld Koplev ustalasao je ovih dana javnost oštrom kritikom princa prestolonaslednika Frederika i njegove supruge, princeze Meri, pored ostalog i tvrdnjom da prestolonaslednik radi samo 40 dana godišnje.

"Bilo Frederik ili Meri ne odaju utisak da razumeju kakva je kriza koja hara Evropom", napisao je Koplev u svom ličnom komentaru u uglednom dnevnom listu "Politiken", optužujući ih i za "nedostatak (društvene) hrabrosti i površnost".

Tragom tog komentara, Drugi program TV DR je napravio emisiju u kojoj je, na osnovu radnog kalendara princa Fredrika, ustanovljeno da je prestolonaslednik imao 136 dana sa zvaničnim dužnostima u 2010. godini i 140 takvih dana u 2011. godini.

Medjutim, kako je konstatovano, iz kalendara proizilazi i da se u kraljevskom protokolu kao posao tretira i ono što se kod "običnih" ljudi smatra aktivnostima u slobodno vreme, a sve to za godišnju apanažu od oko 2,4 miliona evra.

Izmedju ostalog, u kalendaru se navodi da je princ bio učesnik na takmičenju u jedriličarenju pored obala Floride, kao i da je prisustvovao svetskom fudbalskom prvenstvu i kraljevskom venčanju u Stokholmu.

Pogledajte još