Centralne banke ubacuju gotovinu u ekonomiju

FRANKFURT, 8. februara 2012. (Beta-AP) - Vodeće evropske centralne banke se sa klizanjem Evrope u recesiju spremaju da udvostruče gotovinu koju ubacuju u ekonomiju kako bi ublažile posledice privrednog usporavanja i dužničke krize.

Analitičari očekuju da Banka Engleske u četvrtak objavi da će ubaciti još 50 milijardi funti svežeg novca u britansku ekonomuju koja je na kraju prošle godine bila u padu.

Istog dana će i Evropska centralna banka (ECB), prema očekivanjima analitičara, najaviti ponudu jeftinih trogodišnjih kredita u nelimitiranom iznosu za banke koji će biti dodeljeni 29. februara.

Analitičari medjutim ne očekuju da dve centralne banke odluče o promeni kamata koje su na rekordnom minimumu - ključna kamatna stopa Banke Engleske je pola procenta, a ECB procenat.

U tekućoj godini tenzije na finansijskom tržištu su slabije i evidentan je veliki pad cene zaduživanja "slabih" zemalja, poput Italije i Španije, medjutim, u zoni evra i Velikoj Britaniji javljaju se zabrinjavajući signali slabljenja ekonomije.

Pogledajte još