Dug Vojvodini šest milijardi dinara

NOVI SAD, 8. februara 2012. (Beta) - Veći deo sredstava iz budžeta Srbije nemenjenih za kapitalne rashode u Vojvodini za 2011. godinu nije uplaćen, zbog čega je Pokrajina ostala bez šest milijardi dinara, rečeno je agenciji Beta u Vladi Vojvodine.

Potpredsednik pokrajinske vlade Ištvan Pastor rekao je da se taj novac, iako je bio planiran u budžetu za prošlu godinu, više ne može nadoknaditi, zbog čega Fond za kapitalne ulaganja ima velike probleme u servisiranju nagomilanih obaveza prema izvodjačima radova.

"Prema firmama smo sanirali najveći deo dugovanja, starih i do godinu i po dana. Ostao nam je dug od dve milijarde dinara i ako uskoro dobijemo od Republike četiri milijarde iz budžeta za 2012. platićemo ostatak i imati za nastavak započetih projekata i eventualno početak nekih novih", rekao je Pastor.

Na predlog Saveza vojvodjanskih Madjara, čiji je Pastor predsednik, rebalansom republičkog budžeta bilo je utvrdjeno da će dug od osam milijardi Vojvodini biti isplaćen u tri rate, ali su uplaćene svega dve milijarde.

Iako je pokrajinski premijer Bojan Pajtić izjavljivao da veruje da će dug biti isplaćen do kraja godine i da pokrajinska administracija nikom neće ostati dužna, Pastor smatra da je već tada bilo jasno da od preostalog novca neće biti ništa.

Pogledajte još