Kurs dinara povećao uvoz energije i energenata

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) - Saradnik Instututa za evropske studije Goran Nikolić ocenio je u sredu da na rast kursa dinara najviše utiče povećan uvoz energenata i energije.

"Povećana tražnja za uvozom energije stvorila je neravnotežu na medjubankarskom deviznom trežistu. Indikativni kurs je već 108,3 dinara za evro i pored toga što je Narodna banka Srbije (NBS) intervenisala. Ne verujem da do završetka trgovine na deviznom tržištu može biti bitnijih promena", rekao je Nikolić agenciji Beta.

Ako bi zvanični kurs ostao na nivou indikativnog kursa od 108,3539 dinara, to bi bila dosad najniža vrednost srpske valute prema evru.

Prema rečima Nikolića, ključna stvar sada je kako će se NBS ponašati i koliko će intervenisati na deviznom tržištu, jer je značajnim slabljenjem dinara od početka godine doveden u pitanje cilj da inflacija u 2012. bude četiri plus/minus 1,5 ostro.

"Ako želi da ostvari cilj, NBS će morati energičnije da reaguje", rekao je Nikolić i dodao da neke nezvanične informacije govore da je Medjunarodni monetarni fond (MMF) procenjivao da će ove godine biti potrebno da se potroši oko milijardu evra iz deviznih rezervi radi ublažavanja pritisaka na kurs dinara.

Pogledajte još