Medju optuženim aktivistima ima i Srba

KAIRO, 8. februara 2012. (Beta-AFP/AP) - Egipatske vlasti optužile su u sredu domaće i strane nevladine organizacije za nelegalno političko delovanje, a medju aktivistima kojima bi moglo da bude sudjeno, ima Amerikanaca, Nemaca i Srba.

Te nevladine organizacije delovale su "bez odobrenja" za vodjenje "čisto političkih aktivnosti koje nisu povezane sa radom civilnog društva", rekao je novinarima jedan od istražnih sudija Sameh Abu Zeid.

Prostorije tih organizacija su pretresene, a nekima od zaposlenih medju kojima ima i Amerikanaca i Srba, moglo bi da bude sudjeno.

Egipatsko pravosudje najavilo je 5. februara da će se 44 člana nevladinih organizacija uključujući 19 Amerikanaca i petoro Srba, naći pred sudom u toj zemlji zbog navodnog bavljenja zabranjenim aktivnostima i zbog nelegalnog primanja novca iz inostranstva.

Prema Abu Zeidu, te aktivnosti "dobile su drugu dimenziju nakon revolucije od 25. januara" kojom je 2011. godine okončana vladavina Hosnija Mubaraka.

Prema ocenama, odluka egipatskog pravosudja bi mogla da pogorša odnose egipatskih vojnih vlasti i SAD, zapadne zemlje koja je u poslednjih 30 godina najviše podržavala Egipat.

Pogledajte još