Čorbast pasulj greje dušu i telo

Ali ima li prave zime bez dobrog pasulja. Predlažemo vam jedan recept, a ako znate neki bolji javite se.

I da ne zaboravimo, neki iskusni kuvari ubacuju u kuvani pasulj i kesicu čaja od žalfije, kako bi se izbeglo nadimanje posle obroka.

Кoličine možete prilagodiiti svojim potrebama, a ovo je recept za koji je potrebno 500 grama pasulja očistiti i oprati, a zatim naliti hladnom vodom i ostaviti da nabubri preko noći. Vodu u kojoj je stajao pasulj tokom noći sutradan prosuti, pa naliti novu i staviti da provri. Nakon toga odliti i tu vodu i naliti vrelu vodu te staviti pasulj
da se kuva na umerenoj vatri. Što duže, na što nižoj temperaturi to bolje.

Foto: Press
(old_image)

Dok se pasulj kuva dodati jednu suvu papriku, jednu glavicu sitno naseckanog crnog luka, nekoliko čenova belog luka, lovorov list i biber. Možete dodati i druge začine po ukusu, neko voli da doda sok od paradajza, a neko malo šećera.

Pasulj kuvati na tihoj vatri uz povremeno dolivanje po malo vruće vode (onoliko koliko ispari).

Na pola kuvanja ili posle jednog sata dodati pola kilograma suvih svinjskih rebara, slanine ili kobasica po želji. Kada je pasulj kuvan zapržiti ga zaprškom: u zagrejanu mast propržiti kašiku brašna da požuti, dodati kašičicu aleve paprike pa naliti u pasulj.

Kuvati još desetak minuta, posoliti, dodati jednu svežu papriku presečenu na pola. Na kraju možete dodati sitno seckan peršunov list. Pa nemojte posle da pričate da je zima. Prijatno

Pogledajte još