Portreti Lusijana Frojda u Nacionalnoj galeriji

LONDON, 9. februara 2012. (Beta-AFP) - U Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu u četvrtak se otvara izložba portreta Lusijana Frojda, a medju eksponatima je autoportret koji će javnost prvi put videti i koji svedoči o tome da je britanski umetnik na poslednjoj slici radio 15 dana pred smrt.

Postavku čini 130 radova, nastalih tokom 70 godina intenzivnog stvaralaštva umetnika opsednutog spojem groteske i erotike. Organizatori navode da je reč o "najvećoj izložbi" koja je u poslednjih 10 godina posvećena britanskom umetniku i prvoj koja je u celini posvećena njegovim portretima i aktovima. Lusijan Frojd, unuk Sigmunda Frojda, umro je u julu prošle godine u 89. godini.

Umesto profesionalnih modela, Frojd je u svom ateljeu slikao svoje prijatelje, umetnike, žene, ljubavnice i brojnu decu, zakonitu i vanbračnu. Slikanje svakog portreta trajalo je neuobičajeno dugo - Frojdu je tako bilo potrebno 130 sati za prikaz kolege Dejvida Hoknija. Medju njegovim modelima bila je Su Tili, radnica centra za socijalnu pomoć, kojoj je posvetio više slika. Jedna od njih, na kojoj je žena prikazana usnula na kanabeu, prodata je 2008. za 35 miliona dolara, što je rekordna suma za tog britanskog umetnika. Izložba će trajati do 27. maja.

Pogledajte još