Milagro

Bivši fudbaler Partizana i Barselone Dragan Ćirić, želeći da u Beograd prenese deo tople španske atmosfere, otvorio je restoran na, po mnogima, najlepšem delu zemunskog keja. Lokal je na dva nivoa, ima VIP salon, terasu s pogledom na Dunav i baštu, u čijem je centru cvetna oaza, koja uz prefinjeno večernje osvetljenje daje posebnu lepotu restoranu "Milagro". Enterijer krase motivi Španije i Mediterana.

Već pri prvom susretu, upoznavši menadžera Milana Radakovića i raspoloženo osoblje, shvatili smo u čemu je posebnost ovog restorana. Ovde možete naći sve što hrani stomak i dušu. Od kvalitetne hrane i vrhunskih vina, do pažljivo odabrane diskretne muzike. Preko dana se čuju lagani mediteranski zvuci, a u večernijim satima atmosfera oživljava uz strastvenu špansku muziku. Pred kraj večeri na repertoaru su ciganske pesme, što doprinosi da se osećate opušteno, gotovo kao kod svoje kuće, a to je ujedno i imperativ zaposlenih ovog lokala.

Iznenadiće vas raznovrsnost jela na meniju: sirevi a la Francisko Zurbaran, španska pršuta Ibericko, gambori na belom luku, hobotnice na galicijski način, uz čuvenu špansku tortilju koja se služi uz sve obroke do, recimo, kreme katalona, u koju Španci umaču voće. Na meniju ima i nekoliko jela namenjenih najmlađima, među kojima su hit biftek Moćni rendžeri i piletina Nodi.

Draži španske gastronomije dočarala nam je Danijela Savin, šef kuhinje, pripremivši španske nacionalne specijalitete - paelju s morskim plodovima i Chuleton. Paelja je tradicionalno jelo s pirinčem i šafranom. Osim s morskim plodovima, služi se i s piletinom ili povrćem.

Chuleton je meso ramsteka koje leži u pacu, zatim se peče na žaru, a potom stavlja na vreo tanjir i posipa morskom solju. S obzirom da meso nije sasvim pečeno, po želji gosta može da se dopeče. Kao prilog uz ovo jelo služi se španski krompir, s limunom i maslinama. Uz oba specijaliteta preporučuju vino. Uz paelju belo, dok specifičnom ukusu Chuleton više odgovara špansko crveno vino.

Kada probate specijalitete imaćete utisak da ste u srcu Katalonije, jer se sve sprema po originalnim receptima i uputstvima za pripremu. Za to su zaslužni španski kuvari Marija i Nadal Rioha Garsija koji su posetili restoran. Ne morate da otputujete u Barselonu da biste osetili čari mediteranske i španske kuhinje, samo posetite ovo "čudo" i to će biti sasvim dovoljno.

Na kraju, možemo još samo da vam poručimo - buen provecho y salud!

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još