Počela isključenja struje

BEOGRAD, 9. februara 2012 - "Izuzetak od ovoga mogu biti samo ona preduzeća čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže", kazao je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS za tehnički sistem.

Manasijević, koji je i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije, naglasio je da je od četvrtka ujutru kritično stanje na kopovima Rudarskog basena "Kolubara", koje ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji "Nikola Tesla" (TENT).

"Zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana".

Manasijević je naglasio da je potrošnja struje na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom u sredu ponovo porasla i dostigla novi rekordni nivo od 162,67 miliona kilovat časova električne energije.

"Uvoz električne energije dostigao je limit zbog veoma teške situacije u celom regionu, ali i zbog nemogućnosti transporta većih količina energije", kazao je Manasijević.

Pogledajte još