Počeo Berlinski filmski festival!

Dobitnik prestižne filmske titule - Zlatnog medveda 62. Berlinskog filmskog festivala biće poznat 19. februara, a do tada će u takmičarskom programu biti prikazani, pored ostalih, i sledeći filmovi: francusko-španska koprodukcija "Les adieux a la reine" Benoa Žakoa koji će i otvoriti Berlinale, "Barbara" Kristijana Pecolda, "Cesare deve morire" Paola i Vitorija Tavijanija i "Captive", Briljante Mendose.

Među filmovima koji će biti prikazani u takmičarskom delu su i "Dictado", "A moi seule", "Was bleibt", "Jayne Mansfield's Car" i drugi.

Van konkurencije biće prikazani filmovi "Bel Ami" Deklana Donelana i Nika Ormeroda "Jako glasno i neverovatno blizu", sa Tomom Henksom i Sandrom Bulok i "Shadow Dancer", sa Džejm Marš. Kao specijalne projekcije najavljeni su filmovi "Izdaja" Stivena Soderberga i "Čelična ledi" sa Meril Strip.

Očekuje se dolazak Anđeline Džoli, Meril Strip, Ume Turman, Roberta Petinsona, Antonija Banderasa i Kristijana Bejla koji će u nemačkoj prestonici predstaviti svoje nove filmove.

Na Berlinaleu će biti prikazan i film "Parada" Srđana Dragojevića, ali van takmičarskih programa.

Ovogodišnji predsednik žirija Berlinalea je reditelj Majk Li, a u žiriju su i glumac Džejk Džilenhol, glumica Šarlot Gejnsbur, fotograf Anton Korbijn i reditelji Fransoa Ozon i Ašgar Farhadi.

Izvor: N.D./Blic

Pogledajte još