Zamrznut aranžman MMF-a sa Srbijom

BEOGRAD, 9. februar 2012 - "Status aranžmana koji Srbija ima sa MMF ostaće nepromenjen", navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da će Misija MMF ponovo doći u Srbiji polovinom ove godine.

Na završkom sastanku premijera Srbije i ministar finansija Mirka Cvetkovića sa predstavnicima tehničke misije MMF, koju je predvodila Zuzana Murgasova, potvrđeno je da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita (od 4,25 odsto BDP-a) i visinu javnog duga.

Tokom razgovora sa delegacijom MMF-a razmatrane su mere fiskalne politike, budžet i makroekonomski okviru za ovu godinu, strukturne reforme, a pre svega budžetske garancije za pozajmice javnih preduzeća, koje prema oceni te institucije premašuju dogovoreni okvir

Zbog spornih garancija MMF je dva puta odlagao ocenu prve revizije aktuelnog kreditnog aranžmana sa Srbijom u vrednosti 1,1 milijarde evra.

Prema proceni MMF-a, postoji opasnost da privredni rast u Srbiji u 2012. bude manji od ranije procenjenih 1,5 odsto, što bi moglo prouzrokovati manje budžetske prihode i veći deficit.
(Beta)

Pogledajte još