U Siriji za jedan dan poginulo 80 ljudi

DAMASK, 10. februara 2012. (Beta-AFP) - Više od 80 ljudi poginulo je u četvrtak u Siriji, a većina je život izgubila tokom bombardovanja grada Homsa, saopštila je sirijska Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

"Pedeset tri civila je poginulo tokom intenzivnog bombarodvanja Homsa, medju kojima 35 u kvartu Baba Amr, a jedanaestoro (...) kada su pogodjene njihove kuće u kvartu Inšat", navodi se u saopštenju Opservatoorije.

Sirijske vojne snage juče su šesti dan za redom bombardovale Homs, uporište pobune protiv predsednika Sirije Bašara al Asada, a prema rečima direktora Opservatorije, Rami Abdel Rahmana, od subote do srede u tom gradu je poginulo više od 400 civila.

"Granate bez prestanka padaju na kvart Baba Amr", rekao je aktivista iz Homsa, Omar Šaker.

Prema rečima aktiviste Žad Al Homsija, neke zgrade u Homsu su u potpunosti uništene. "Homs je sada fantomski grad", rekao je on, i dodao da oružje kojima raspolažu pripadnici dezerterske vojske nije dovoljno kako bi se odgovorilo na granate koje šalju režimske snage.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je saopštila da strahuje da se u Homsu dešava ozbiljna humaniratna kriza. U tom gradu struje nema, telefonske veze su u prekidu, infrastruktura je uništena, a aktivisti ne uspevaju da donesu dovoljnu količinu lekova i hrane.

Pogledajte još