Visina diktira ljubomoru

Ljubomorne osobe, ako išta znaju o "zelenoj nemani", kako psiholozi metaforično nazivaju muku koja mnoge pritiska, najverovatnije bi trebalo da prilagode visinu svojih peta situaciji, jer je dokazano da snagu ljubomore diktira - telesna visina.

Analizirajući zbivanja u spavaćoj sobi 549 anketiranih žena i muškaraca, nakon njihovih ličnih ocena da li su i koliko ljubomorni, i ocena kvaliteta njihovih romatičnih veza, psiholozi s Univerziteta u Groningenu, u Holandiji, i u Valensiji u Španiji zaključili su da je većina anketiranih pribegla manjim ili većim lažima.

Muškarci, koji su se, generalno, osećali nervozno zbog lepote, bogatstva i fizičke snage suparnika, bili su upadljivo opušteni ako bi bili viši od njih. Žene su, s druge strane, bile najljubomornije na lepotu i šarm suparnice, ali uopšte nisu upoređivale sopstvenu visinu s njenom.

Evoluciono gledano, u tome ima smisla, smatraju psiholozi, zato što su neka ranija istraživanja pokazala da, dok viši muškarci bolje prolaze kod žena, a žene srednjeg, pa čak i nižeg rasta uglavnom su zdravije, plodnije, pa zato i popularnije kod muškaraca.

Međutim, za razliku od visokih muškaraca, žene srednjeg rasta u pojedinim situacijama mogu biti ranjivije i izloženije ljubomori. Suočene sa društveno ili fizički snažnijim rivalkama, one su ljubomornije od visokih ili žena nižeg rasta.

Prema rezultatima istraživanja, razlog za to je možda činjenica da visoke i snažne, ali i žene čvrsto etablirane u društvu mogu predstavljati pretnju atraktivnim ženama srednjeg rasta, jer mogu izaći kao pobednice iz svih konflikata - uključujući i fizički obračun.

"Visoke žene su dominantnije i raspolažu većom fizičkom snagom od žena niskog rasta, pa time i mogućnošću da pobede u tuči", zaključili su istraživači u tekstu objavljenom u stručnom časopisu "Evolucija i ljudsko ponašanje".

(FoNet)

GRONINGEN, VALENSIJA, avgust 2008. 

Pogledajte još