Sve žene sveta: Crnogorke ni Crne, ni Gorke

Crnogorke

Odvažne, energične, visoke, vredne, uporne, tvrdoglave, jednom rečju prave Crnogorke, a nisu ni Crne ni Gorke.

Znameniti Jovan Cvijić pisao je da su Crnogorke najotmeniji tip južnoslovenske žene.

Kad ove žene nisu sasvim utučene bedom mučnog života, nesporno su najotmeniji tip južnoslovenske žene... Jedva da gde ima žena, seljanki iz prostog naroda, koje bi bile sa više vrlina i prirodno otmenije nego što su Crnogorke“, tvdri Cvijić.

Ratna prošlost, nepredvidiva priroda i život u kojem se čovek mora stalno boriti za opstank, uslovili su poseban tip ličnosti i društvo u kojem su do najstrožih detalja isplanirane uloge. Žene su pre svega majke,po mogućstvu majke junaka.

Žene od kamena

Marko Vujačić, piše u svom delu „Znamenite Crnogorke u narodnom pamćenju“ da su ovo žene od kamena.

Njihova lica su bila posebne divlje ljepote, nosile su u sebi snagu i ćutanje kamena, na njima su počivale kuće, narod i slava i hrabrost Crnogoraca. Muškarci su bili zaduženi za odbranu časti i slobode, a one za sve ostalo, za svijeću u domu, za vatru na ognjištu, za toplinu koja grije i okuplja, za gajenje slobodarskog duha u djeci“.

(old_image)

Bez nežnosti

U nekim krajevima Crne Gore i danas se smatra za „šonju“ muškarac koji javno pokazuje ljubav prema ženi. Pa čak i u pesmama se grubo obraćaju prema ženama.

Ni kao verenici Crnogorki se mladoženja ne udvara. Kada se muškarac odluči na ženidbu ne pojavljuje se u ženinoj kući na veselju, pa je i svadba muška svetkovina,s naglašenim obavezama i skrivenom ljubavlju.

Kad se Crnogorka uda za Srbijanca

Vujačić piše i da je ženin ponos bio rad, i to onaj najteži, bez odmora. Vremena su se danas u bitnom promenila pa Crnogorke bije glas da su krotke i smerne samo ako su se udale za Crnogorca.Ali ako se Crnogorka, kako se priča uda za Srbijanca, ona postaje apsolutni gospodar kuće.

Rasne lepotice

Crnogorke su rasne lepotice,smeđe, sa tamnim očima, savrsenim telom.Obično se doživljavaju kao tradicionalne žene podređene muskarcima.

(old_image)

Ovu su kako se priča žene za one muškarce koji vole tradiciju i porodicu. Postoje one koje su podređene željama muža, ali i sušta suprotost one koježivot žive samo po svojim pravilima.

Priča se da i danas posebno u Crnoj Gori žene dosta rade, dok muskarci sedepo kaficima i pričaju o „bitnim temama“.

Crnogorke uglavnom nije lako zavesti pa se mnogi vratr sa mora razočarani.U centru Podgorice slično kao i u Novom Sadu ili Beogradu žene paradiraju, ali tvrdi se da će retko koja otvoreno pogledati muškarca.

S druge strane ako pokažete ozbiljne namere iupoznate devojčinog oca ili brara, situacija se menja iz koraka. Jer su Crnogorke žene koje vole pre svega da se udaju i da imaju decu.

Ali ne verujte svemu što čujete o Crnogorkama, jer kada su u pitanju predrasude prema ženama, na ovim prostorima, možda su one baš najizraženije prema ženama iz Crne Gore.

Pročitajte još: Srpkinje - seksi i tvrdoglave,

Eskimke - ljubav u ledu

Pogledajte još