Republički štab predlaže spajanje praznika sa vikendom

Preporučeno je i da u ponedeljak i utorak, 13. i 14. februar, rade samo one firme koje moraju kako ne bi bila naneta šteta privrednoj proizvodnji.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić je na sednici tog tela rekao da je situacija u Srbiji zbog niskih temperatura i nevremena "jako teška i da je neophodno smanjenje potrošnje struje" kako se ne uvodile restrikcije i za domaćinstva.

"Ovde je reč o opasnosti da pukne elektroenergetski sistem Srbije", upozorio je Dačić i predložio da veći deo sledeće sedmice zbog toga bude neradan kako bi se smanjila potrošnja struje.

Dačić, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da se "najozbiljnije mora pristupiti problemu elektroenergetskog sistema, jer je najbitnije da on ne pukne" kako građani ne bi "trpeli restrikcije".

Direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković je rekao da bi bilo dobro da ponedeljak i utorak, 13. i 14. februar, budu neradni, kao i da je potrebno uvođenje "još jedne tehničke mere", a to je prioritet za nabavku mazuta i tečnih goriva.

"Rudnici rade malim kapacitetima. Prepolovili su proizvodnju zbog ekstremno niskih temperatura", ukazao je direktor EPS-a.

Kako je naveo, leđenje uglja je trenutno najveći problem, a dodatni problem je i loša hidrološka situacija.

"Danas smo uvezli od 600 do 800 megavata struje, a od ponedeljka više nećemo imati tih količina za uvoz već ćemo morati da obezbeđujemo nove", rekao je Marković.

Direktor EPS-a je rekao da je mnogo lakše smanjiti potrošnju struje nego suočiti se sa restrikcijama i biti u mraku.

Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić kazao je da je potrebno da se ugasi još jedan deo privrede koji čine manje vitalna preduzeća, jer "srpska energetika nikada nije radila teže".

Škundrić je istakao da je u poslednjih 10 dana bilo šest rekordnih potrošnji električne energije u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kazao je da u Srbiji nije raščišćeno oko 10.000 kilometara puteva i dodao će vanredna situacija biti prekinuta onog trenutka "kada ispred svake kuće bude raščišćeno i kada se život vrati u normalu".

Prema njegovim rečima, glavni prioriteti su dopremanje hrane i mazuta najugroženijima.

Vlada Srbije odlučiće na telefonskoj sednici o uvođenju neradnih dana.

BEOGRAD, 10. februara 2012. (Beta)

Pogledajte još