Nemačka i Letonija odložile usvajanje Akte

BERLIN, 11. februara 2012. (Beta) - U Nemačkoj će u subotu biti održano 49 protestnih skupova u znak protivljenja medjunarodnom ugovoru o borbi protiv falsifikovanja Akta (ACTA), iako su vlasti u Berlinu odlučile da odlože potpisivanje kontroverznog sporazuma.

U medjuvremenu, postupak ratfikacije Akte je, pored Poljske i Češke, suspendovala i Letonija, pošto je, kako pišu lokalni i svetski mediji, ministar ekonomije Daniels Pavluts odlučio da blokira postupak uzimajući u obzir raspoloženje raznih društvenih grupa i bojazni stručnjaka u vezi sa implementacijom sporazuma u toj zemlji.

U Berlinu, ministarstvo spoljnih poslova odložilo je u petak potpisivanje Akte - čin koji je neophodan da bi se ona iznela pred Bundestag - "kako bi se ostavilo prostora za diskusiju" pošto je ministarstvo pravde saopštilo da takav jedan propis nije potreban Nemačkoj, prenosi agencija Asošiejted pres (AP).

Kako je ove sedmice izjavila ministarka pravde Sabine Lojthojse Šnarenberger, Nemačkoj "nije potrebna mogućnost da (korisnicima) blokira pristup Internetu zbog kršenja autorskih prava". Prema njenim rečima, "Internet provajderi nisu pomoćni šerifi".

Pogledajte još