Pametno jedite fast fud

Evo nekoliko trikova koje izdvaja magazin "Vita", a koji će vam sigurno koristiti.

Ne zalivajte obrok sokovima

Uz fast fud obrok pijte vodu. Zaslađeni sokovi, a posebno gazirana pića, predstavljaju vrlo opasan izvor velikog broja dodatnih kalorija. Na primer, jedna flašica, limenka ili caša od 3 dl gaziranog pića može da sadrže i do 400 pa i više kalorija! Kada vas u Meku ili sl restoranu ljubazno pitaju koji biste sok kao prilog, bez ustručavanja zatražite običnu vodu, koju eventualno možete malo zakiseliti sokom od limuna, ili uzmite nezaslađeni ledeni čaj.

Izbacite masne dodatake

"Ogolite" obrok. Važno je da kod naručivanja jela budete svesni koji su dodaci kalorijske bombe, poput teških dresinga (preliva) za salate, majoneza, rastopljenih sireva, soseva od maslaca i pavlake... Tako na primer, ako naručujete sendvič s pečenom piletinom, naglasite da ne želite da u njega stavljaju majonez. Možete da zamolite da vam posebno donesu senf ili kečap, koje zatim možete sami da dodajete u jelo i da tako kontrolišete unos masnoća.

Budite konkretni kad naručujete

Ne ustručavajte se da izraziti svoje želje i tražite da vam jelo pripreme na drukčiji način ili da izmene neke njegove sastojke.

Tražite male porcije

Pazite na veličinu porcija: obrok "normalne" veličine u fast fud restoranima često dostiže i 1000, pa čak i više kalorija.

Olakšajte sendvić

Umesto u divovskom pecivu, radije birajte sendvič s tostom. Umesto slanine, odrezaka i salate od tunjevine, odaberite nemasno meso - pileća prsa, pršutu ili sušenu govedinu.

Pogledajte još