Stanovnici Bagdada slave Dan zaljubljenih

BAGDAD, 13. februara 2012. (Beta-AP) - Iračka prestonica dočekuje ove godine Dan zaljubljenih javnim ispoljavanjem ljubavi i tom prazniku poklanja više pažnje nego ikada do sada.

Ulice Bagdada prekrivene su veštačkim crvenim krznom i plišanim medvedima, dok se u izlozima mogu videti svilene spavaćice i satenski jastuci u obliku usana.

Dan zaljubljenih se slavi iako je grad i danas daleko od toplog i ušuškanog mesta - bombaški napadi česta su pojava i posle povlačenja američkih vojnika pre dva meseca.

"Dan zaljubljenih je za svakoga - ne samo za ljubavnike", kazala je radnica u školskoj administraciji koja se predstavila samo kao Lina i koja je bila u gomili ljudi koji su proteklog vikenda kupovali plišane mačiće, mirisne sveće i torbice u obliku srca u centru Bagdada.

"To je za tebe i mene, za mene i mog brata, pa i za nekoga sa ulice. To nije samo za mene i mog verenika. Iračanima su potrebni trenuci redosti kako bi zaboravili kroz šta su prošli, bilo je dovoljno tuge", kazala je.

Posle višedecenijskog rata i diktatorske vladavine, neki Iračani kažu da ove godine mogu da se opuste i uživaju u Danu zaljubljenih i veruju da je podsticaj ljubavi dao porast popularnosti sms poruka, mobilnih telefona i interneta medju mladima u toj zemlji.

S druge strane, konzervativni Muslimani, od Indonezije do Saudijske Arabije, žestoko kritikuju rast popularnosti Dana zaljubljenih širom sveta kao podstrek zapadnjačkoj dekadenciji i seksu pre braka.

Pogledajte još