Hrana od koje se dobro spava

Na sreću, postoje razni načini kojima sebi možemo da pomognemo kako bismo se izborili sa ovim poremećajem sna koji, ako traje u dužem vremenskom periodu, može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene tegobe.

Ovog puta ćemo se baviti najprirodnijim sredstvima koja u mnogome mogu uticati na kvalitet sna. Pored fizičke aktivnosti, urednog života i brojnih biljnih preparata, pojedine namirnice su vrlo dragocene u borbi pritiv insomnije.


Mlečni proizvodi

Ako se noću borite sa snom, prva pomoć u vidu hrane treba da vam budu namirnice koje sadrže triptamin. To je esencijalna amino kiselina koja povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu koji utiču na dobar i kvalitetan san.

Iako je ćuretina poznata kao bogat izvor triptamina, nije baš pogodna za pred odlazak na spavanje. Ali zato u mlečnim produktima, kao što su jogurt i mleko ga ima sasvim dovoljno, pa bi čaša toplog mleka bila najbolje rešenje.

Mlečni proizvodi su najbolje rešenje iz još jednog razloga. Naime, oni su bogati i kalcijumom koji pomaže mozgu koji korišćenjem triptamina stvara melatonin. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju manjak kalcijuma, imaju razne poremećaje sna, pogotovo je izražena nemogućnost ostvarivanja REM faze, tj , faze dubokog sna.

(old_image)

Zob
Mada većina nas zob koristi u vidu zobenih pahauljice za doručak, one su idealne i za večeru. Zob je odličan prirodni izvor melatonina, koji se često uzima u obliku raznih tableta zbog njegove sposobnosti da reguliše naš unutrašnji biološki sat, tj da telu sugeriše da je vreme za spavanje.

Zob je takođe još jedan prirodni izvor triptamina, pogotovo kada se kombinuje sa mlekom.

Pored toga, zob je bogata kalcijumom i magnezijumom, mineralima za koje je dokazanao da pozitivno deluju na kvalitet sna. Zato, pred spavanje bi najbolje bilo da pojedete manju porciju zobenih pahuljica sa mlekom. Da biste pojačali efekat, dodajte i neku od nabrojanih namirnica iz daljeg teksta.


Banane

Ukoliko noću često imate grčeve u mišićima ili osećate trnjenje ruku i nogu, vrlo je verovatno da vam nedostaju elektroliti kao što su magnezijum i kalijum čija je uloga da opuste mišiće i da obezbede njihovo pravilno funkcionisanje.

Na sreću, banane su odličan izvor oba ova minerala, pa se preporučuju ne samo pred spavanje, već i posle vežbanja, bavljenja sportom ili bilo koje napornije fizičke aktivnosti.

Banane, pored minerala, sadrže i već pomenuti triptamin što ih još više preporučuje u borbi protiv nesanice. Pritom su veoma pristupačne i dostupne preko cele godine.

Zanimljivi su i rezultati nedavnih istraživanja na Univerzitetu Nju Ingland u Nju Saut Wejlsu koji su pokazali da uzimanje jedne banane pred spavanje može da pomogne čak i osobama koje pate od apnee prilikom spavanja. Apnea je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega čovek počne grčevito da se bori za vazduh. Po ovim istraživanjima, sastojci iz banane pomažu da se dušnik ne sužava tokom sna, čime se umanjuje rizik od gušenja.

(old_image)

Trešnje
Večina ljudi koji pate od nesanice koristi lekove koji im pomažu da zaspu. Ti lekovi zapravo sadrže melatonin čime se nadoknađuje manjak ove supstance u organizmu koja je zadužena za regulisanje sna. Ipak, kao i kod svih lekova ne bi bilo mudro da se u potpunosti i na duži period oslanjamo na upotrebu lekova, pogotovo ako za njih postoje prirodne alternative. Melatonin se, kao što vidite, može naći u mnogim namirnicama, a jedna od njih je i trešnja.

Trešnje ne samo što su bogat prirodni izvor melatonina, već su odlične i za zdravlje čitavog organizma. Pritom su i veoma ukusne i često su omiljena voćka.

Stručni medicinski časopis "Istraživanje sna i poremećaja spavanja" preporučuje da se pred spavanje pojede porcija kiselih trešanja ili popije čaša soka od trešanja. To će vam pomoći da brže i lakše zaspite.

Seme lana
Uzimanje semena lana je odličan način da povećate nivo seratonina u telu zbog toga što ono sadrži visok nivo i triptamina i omega-3 masnih kiselina.

Ulogu triptamina smo već objasnili, a omega-3 masne kiseline su dragocene za dobar san iz više razloga. One utiču na smanjenje anksioznosti, depresije i stresa koji su vodeći uzročnici insomnije. Pored toga, pokazale su se kao veoma delotvorne u lečenju apnee prilikom spavanja.

Lan je dragocen i kao bogat izvor magnezijuma čija je uloga u ublažavanju stresa takođe poznata budući da ima relaksirajući efekat na mišiće i nervni sistem. On je veoma bitan i kao pomoć u lečenju sindroma nemirnih nogu i pojave noćnih mora koji veoma otežavaju normalan san.

Pogledajte još