NBS će obezbediti stabilnost deviznog tržišta

BEOGRAD, 13. februara 2012. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) će obezbediti stabilnost deviznog tržišta i sprečiti prekomerne kratkoročne oscilacije dinara, izjavio je u ponedeljak viceguvrner centralne banke Bojan Marković.

Na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za februar, on je istakao da su devizne rezerve od 11,6 milijardi evra dovoljna garancija da je NBS u stanju da to uradi.

Na pitanje kako će kretati kurs dinara u 2012. godini, Marković je rekao da je to teško proceniti, ali je istakao da se kurs dinara prema proceni eksperata NBS nalazi "oko svog dugoročnog nivoa".

On je naveo da je na značajnije slabljenje dinara u prethodnih nekoliko dana pored nešto većeg uvoza energenata i psihološkog efekta, uticalo loše upravljanje likvidošću domaćih preduzeća i izlazak sa tržišta kratkoročnih stranih investicija.

Marković je istakao da pojačana potražnja na deviznom tržištu nije bila praćena padom likvidnosti. "Naprotiv, pojačan promet na medjubankarskom tržištu deviza je proteklih dana iznosio 130 miliona evra dnevno, što pokazuje da devizno tržište nesmetano funcioniše", rekao je on.

Marković je istakao da NBS ostaje dosledna u nameri da na deviznom tržištu inteveniše u slučaju prekomernih oscilacija kursa i niskog prometa.

Pogledajte još