EU osudila nasilje u Grčkoj

BRISEL, 13. februara 2012. (Beta-AFP) - Evropska komisija pozdravila je u ponedeljak usvajanje novog paketa oštrih mera štednje u Skupštini Grčke i osudila je nasilje koje je uoči glasanja izbilo u Atini.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren rekao je da prihvatanje paketa mera štednje "pokazuje odlučnost zemlje da okonča spiralu dugovanja".

Ren je rekao da veruje da će ostali uslovi koje su evro zona i ostali poverioci postavili Atini, biti ispunjeni do srede kada je sastanak ministara finansija te zone o novom planu podrške Grčkoj.

Grčki parlament je prošle noći prihvatio memorandum sa ključnim merama štednje i doneo zakon o uslovima za otpisivanje dela državnog duga. To su zahtevali strani poverioci da bi prihvatili rasterećenje Grčke za 130 milijardi evra i s tim povezani dogovor sa privatnim kreditorima - bankama čime bi državni dug bio smanjen otpisivanjem 100 milijardi evra.

Ren je takodje osudio "neprihvatljivo" nasilje u Atini koje je izbilo na rubu mirnih demonstracija više od 100.000 gradjana ispred zgrade Skupštine Grčke.

Pogledajte još