Dejanu Aleksiću nagrada Meša Selimović

BEOGRAD, 13. februara 2012. (Beta) - Pesnik iz Kraljeva Dejan Aleksić dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za zbirku pesama "Jedino vetar", saopštili su u ponedeljak organizatori.

Aleksić je na konferenciji za novinare rekao da je on deveti pesnik kome je uručena nagrada "Meša Selimović" i da je do sada trećina dobitnika priznanja nagradjena za poeziju.

"Prema mom skromnom mišljenju to je velika nagrada i priznanje poeziji u Srbiji koja pokazuje neverovatnu vitalnost, uprkos teškom stanju u izdavaštvu", rekao je Aleksić.

On je dodao da poezija ima značajno mesto na domaćoj književnoj sceni, kao generator književnog senzibiliteta i idejnosti koja se preliva i na druge književne žanrove.

Aleksić je rekao da nagradjena zbirka predstavlja izraz neke vrste stvaralačke hrabrosti i poetički zaokret u odnosu na njegova dosadašnja dela.

Knjigu pesama Dejana Aleksića "Jedino vetar" objavila je izdavačka kuća "Imam ideju", a za to delo glasala su 23 od 48 književnih kritičara, teoretičara i istoričara iz žirija dnevnog lista "Večernje novosti" koji dodeljuje nagradu "Meša Selimović".

Pogledajte još